Karakterbeschrijving geschreven door de eigenaresse van Sem:

Sem is een blauw gestroomde Cane Corso reu die geboren is op 26 maart 2022. Sem komt bij een in Nederland erkende fokker vandaan en heeft een stamboom. Zijn vader is: Ouintano Guardiano da Passione en zijn moeder is: Quintino Moreira Del Montagna Oro. Bij de aanschaf hebben we veel aandacht besteed aan een goede gezondheid (hd, ed, dsra, epilepsie). Sem lijkt volledig gezond. Hij is nog iets aan de slanke kant, maar ontzettend atletisch en gespierd volgens de dierenarts.

In huis is Sem een rustige hond (mits hij een goede wandeling heeft gehad). Hij houdt van knuffelen en kruipt soms letterlijk op schoot, maar hij zoekt ook zijn eigen plekje op als dit nodig is. Gun hem deze ruimte ook. We merken dat Sem het niet kan waarderen als je hem op deze momenten (bv tijdens slapen of als er hij ergens rustig ligt) ruw of te snel aanhaalt. Met rust, of een snoepje om te oefenen, komt hij prima mee. Hij is niet bekend met het slopen van dingen, kan goed alleen thuis zijn, kan los in huis, maar hij is ook een bench gewent. Als de bel gaat blaft hij, maar zodra er iemand binnenkomt is hij vooral super enthousiast. Moet dan even afgeremd worden, maar laat zich hierin wel sturen. In de tuin kan Sem prima loslopen, kan hier ook een tijdje alleen zijn. Soms wil hij wat dingen van de grond opeten, maar dit is minimaal en goed te corrigeren met een commando. Sem is gewend om los te lopen tussen de geiten, schapen en kippen. Dit is geen enkel probleem, Sem laat de dieren met rust en gaat zijn eigen gang.

Wij wandelen per dag tweemaal 1 uur (en daarnaast nog 2 korte plas momenten), Sem kan dan loslopen in het bos. Nu lijkt de pubertijd mee te spelen, maar hij reageert erg goed op een aantal vaste commando’s waardoor het loslopen kan. Sem is in het bos meer op zichzelf en gaat zijn eigen gang, hij wil vooral zijn neus achterna en kan soms een stuk bij je weg lopen. Hij is, vooral in het bos, alert en wat hyperactief. Dus aandacht tijdens de wandeling is nodig om hem de juiste sturing te geven. Sem is goed gesocialiseerd, dus een andere hond tegen komen is nog nooit een probleem geweest. Sem speelt even, en gaat daarna weer verder om zijn eigen gang te gaan. Wandelen aan de lijn is hij ook gewend, echter wil hij nogal eens trekken aan de lijn wanneer hij iets ziet of afgeleid wordt. Kan dan even duren voordat je zijn aandacht te pakken hebt en zijn spanningen wat zakken. Sem is sowieso snel afgeleid door alles wat er om hem heen gebeurt, afschakelen kost hem wat tijd. Maar zoals gezegd kan hij in huis en in de tuin ook zeker zijn rust pakken en lekker gaan liggen.

De reden dat deze prachtige hond toch een andere gouden mand zoekt is vanwege zijn gedrag naar onze andere hond (reu) in huis. Sinds 5 maanden zien wij Sem uitvallen naar onze andere hond en dit gebeurt helaas steeds vaker. Gedrag was voor ons zo onvoorspelbaar dat we twee deskundige mee hebben laten kijken. Eerste idee was dat zijn hormonen mogelijk dit gedrag veroorzaakten, daarom hebben we Sem op 3 augustus 2023 chemisch laten castreren voor zes maanden. Helaas is dit niet de oplossing en blijft het uitvallen bestaan. Wel veel minder na de castratie, maar in plaats daarvan gromt Sem nu (soms naar de andere hond, soms in bijzijn van ons, en soms ook als hij alleen ergens ligt of staat).

Indruk is dat Sem veel spanningen opbouwt gedurende de dag, en dan voornamelijk in het bijzijn van een andere hond. Dit lijkt luxerend in de opbouw en als de emmer overloopt dan valt hij dus ook uit naar de andere hond. Sem is nog nooit uitgevallen naar mensen. Verwachting en hoop van de deskundige is dat Sem zal ontspannen wanneer er geen andere hond bij hem is, dat hij niet steeds hoeft af te schakelen, en dat uitvallen (als reactie op bovenstaande) ook weg zal gaan.

Met hem blijven trainer zou zeer wenselijk zijn. Voor het contact met de nieuwe eigenaar, om zijn gedrag te zien tijdens de chemische castratie en hierna, en om na te gaan of het door ons omschreven gedrag ook afneemt in een andere situatie. Sem is het gewend om te trainen. Heeft de puppycursus, de basiscursus, en vervolg 1 afgerond. Daarnaast ook veel tijd en aandacht besteedt aan het trainen in en om huis.

Wat zoeken wij voor Sem:

– een plek waar hij de enige hond in huis is

– ervaring met het ras

– de bereidheid om tijd en energie in hem te steken (o.a. lekkere lange wandelingen en trainen)

– een plek waar hij niet iedere dag een groot deel van de dag alleen is

– een tuin, en geen woning midden in een druk centrum (Sem is wat meer rust en ruimte gewend)

– geen kinderen in huis (Sem is hier niet mee opgegroeid en lijkt ons in deze situatie niet goed om dit nu te gaan proberen)

Sem gaat niet zomaar weg. Denk je Sem een gouden mandje te kunnen geven dan gaan we graag in gesprek, maar zullen we ook kritische vragen stellen. Zijn er vragen aan ons dan kan dit altijd via persoonlijk contact.

We hopen uit de grond van ons hart dat deze kanjer een mooi nieuw thuis mag vinden waar hij de vrolijke, lompe, lieve, speelse, enthousiaste hond kan zijn die hij is.

Contact: sandraboogers8@gmail.com