Een bench kan prima gebruikt worden voor uw puppy, maar ook voor uw hond die al wat ouder is en nog niet gewend is aan het verblijven in een bench. Bij een oudere hond kan het wat langer duren voordat hij/zij gewend is aan de bench.

Een bench kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden:

  • Als rustplek voor uw puppy. Als u een “nestje”maakt, u plaatst dekens over de bench, dan geeft dat een gevoel van geborgenheid voor uw pup. Uw hond voelt zich veilig en kan zich in alle rust terugtrekken in zijn eigen “holletje “.
  • Daarnaast is de bench ook een handig hulpmiddel bij zindelijkheidstraining. Een hond vervuilt over het algemeen zijn of haar eigen plek niet. Het is dan ook belangrijk dat u de bench, die u waarschijnlijk op de groei hebt gekocht, “kleiner maakt” zodat de pup niet te veel ruimte heeft om zijn of haar behoefte in de bench te doen.
  • Ook voor het voorkomen van probleemgedrag bij het alleen laten, heeft de bench een fijne functie. Het is voor een pup, maar ook voor pubers, erg interessant om op onderzoek uit te gaan wanneer de baas niet in de buurt is. De hond zal dan geen correctie krijgen en heeft het rijk alleen. Het is niet alleen erg vervelend voor u, wanneer u thuis komt en uw huis is verbouwd, maar ook voor de hond. Hij zal op zijn kop krijgen, maar ook kan hij spullen in handen krijgen die niet goed zijn voor zijn gezondheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld batterijen die in de afstandsbediening zitten.

Natuurlijk moeten de honden langzaam aan de bench wennen. De ene hond heeft er geen enkel probleem mee en de ander heeft echt een wenperiode nodig.
De benchtraining gaat gemakkelijker, wanneer u van te voren de pup moe maakt. Als de pup wil gaan slapen, pakt u hem op of begeleidt u hem naar de bench. Blijf er even bij tot hij slaapt en gaat u dan op de bank zitten. In het begin kunt u de bench open laten en als de pup het oke vind, dan kunt u de bench sluiten. Merkt u dat de hond daar geen probleem mee heeft, dan kunt u ook de ruimte verlaten. Zo steeds wat langer opbouwen. Eerst bent u nog in dezelfde ruimte, dan gaat u de ruimte even uit. En die tijd steeds meer opbouwen.

Iets lekkers in de bench. U kunt er een nog leuker plekje van maken, door de hond in de bench iets lekkers te geven. Of wat snoepjes verstoppen in de bench. Zo is de bench iets leuks. Zorg als u langer weg bent dat u wel iets te knabbelen geeft dat niet te snel op gaat. U kunt niet in de gaten houden of het eten van het lekkers, goed gaat, dus moet u zorgen dat het iets is, dat even “meekan”.
U hoeft niet telkens een mega-bot te geven, maar afwisseling is leuk. U zult merken dat als de benchtraining positief verloopt dat u op een gegeven moment alleen een snoepje hoeft te geven als ze erin moeten. Ook wanneer u gewoon thuis bent, is de bench de ideale plek om het lekkers daar te laten opeten. Komt de hond met de kluif uit de bench, dan begeleid u de hond weer terug in de bench. Zo wordt het iets automatisch.

 

Belangrijke aandachtspunten

  • Een goede benchtraining kost tijd. Het is belangrijk dat u de hond stap voor stap aan de bench laat wennen. Ook bij een wat oudere hond, doet u dit op dezelfde manier als wanneer u een pup laat wennen. Neem hier de tijd voor. De hond moet het als een eigen veilige plek zien en moet niet gedwongen worden. Dit werkt averechts. Honden die er niet aan wennen, zijn bijna altijd te snel en “gedwongen” opgesloten door de eigenaar.
  • Kom niet meteen de kamer in als u de hond hoort janken als u de kamer uit bent. Op het moment dat de hond stil is, al is dit 3 seconden, dan komt u de kamer in. Haal hem er even later uit.
  • De hond mag nooit voor straf in de bench gezet worden. De bench moet een plekje zijn waar hij zich rustig terug kan trekken.
  • Als u weg geweest bent, terwijl de hond in de bench zat, wacht dan een paar minuten voordat u hem eruit laat. U kunt hem wel begroeten, maar laat hem niet meteen los. Zo voorkomt u dat u de hond leert, dat het zien van de baas het teken is dat hij eruit mag.