Spring naar inhoud

Cherry eye

Cherry eye

Een Cherry eye komt vrij veel voor bij de jonge honden ( 3 tot 6 maanden). Voornamelijk bij dogachtige. Het is een zwelling van de traanklier. Deze zit onder het derde ooglid van de hond , door de zwelling van de traanklier wordt hij zichtbaar. De zwelling heeft een kersrode kleur en daarom wordt de aandoening “Cherry eye” genoemd. Nadat de Cherry eye in 1 oog is ontstaan, onstaat het op een later moment ook vaak in het andere oog.
In sommige gevallen verdwijnt de Cherry eye vanzelf, of door lichte massage, maar vaak komt hij wel terug. Het is niet alleen en raar gezicht, maar het is ook hinderlijk voor de hond. Het oog is ook meer gevoelig voor infecties. Een operatie zal dan ook noodzakelijk zijn. Gelukkig is de ervaring bij de Cane Corso dat een operatie goede resultaten heeft.


Voorbeeld van een Cherry eye

Behandeling.
Er zijn twee operatie mogelijkheden.
1- Het weghechten van de traanklier in de ooghoek. Het enige nadeel hiervan is dat de traanklier los kan laten en er zo weer een Cherry eye ontstaan.
2- Het weghalen van de traanklier. Het enige nadeel hiervan is dat de traanproductie minder kan worden en het oog “droog” wordt. Het oog heeft dan meer kans op ontstekingen. Als dit het geval is, dan zal het oog dagelijks gedruppeld moeten worden.