GEZONDHEIDSONDERZOEK GENETISCHE DIVERSITEIT CANE CORSO CLUB NEDERLAND
Verheugd en met trots kunnen wij mededelen dat het gezondheidsonderzoek genetische diversiteit (in samenwerking met VHLGenetics en de Raad van Beheer) van start is. Binnenkort zal de Cane Corso Club Nederland in het bezit zijn van de inteeltcoëfficiënt (COI) en heterozygositeit op DNA-niveau van alle Cane Corso’s in Nederland. Dit betekent dus dat onze fokkers in de toekomst combinaties kunnen maken met veel genetische diversiteit. Hierdoor zal er minder kans zijn op erfelijke gebreken binnen onze populatie.
De Cane Corso Club Nederland is hiermee één van de eerste rasverenigingen in Nederland met deze ontwikkeling. Uiteraard kost dit onderzoek geld. Op dit moment is er al een mooi bedrag opgehaald door middel van donaties vanuit onze fokkers.
Dit onderzoek is gebaseerd op het verbreden en in kaart brengen van de genetische diversiteit van ons ras. Genetische diversiteit van een ras is belangrijk om een ras gezond te houden. Wanneer een ras weinig diversiteit heeft ten gevolge van inteelt komen (ernstige) erfelijke afwijkingen om de hoek kijken.
Eerder hebben jullie al kennis kunnen maken met de combibreed test van VHLGenetics. Deze test laat ook zien wat de inteeltcoëfficiënt (COI) en heterozygositeit van een hond op DNA-niveau is.
De inteeltcoëfficiënt (COI) bij honden is een numerieke maat die de waarschijnlijkheid kwantificeert dat twee kopieën van hetzelfde gen worden geërfd van een gemeenschappelijke voorouder. In eenvoudiger bewoordingen geeft het weer hoe nauw verwant de ouders van een hond zijn binnen hun stamboom. Een hogere COI duidt op een grotere kans dat de hond identieke genen van beide ouders erft, wat kan leiden tot een verhoogd risico op het doorgeven van genetische aandoeningen of gezondheidsproblemen.
Heterozygositeit bij honden verwijst naar de genetische situatie waarin een hond twee verschillende allelen (genvarianten) erft voor een specifieke eigenschap of genlocus van zijn ouders. Deze genetische diversiteit draagt bij aan de variatie in fysieke eigenschappen, gedrag en gezondheid tussen individuele honden en verschillende rassen. Het handhaven van een bepaald niveau van heterozygositeit is belangrijk in fokprogramma’s om een overmatige accumulatie van schadelijke recessieve eigenschappen te voorkomen en de algehele genetische gezondheid binnen hondenpopulaties te bevorderen.
Dat betekent dus: Hoe lager de COI (%) en hoe hoger de heterozygositeit (%) hoe beter de desbetreffende hond kan zijn voor de fokkerij.
Op dit moment kan elk individueel fokdier hier al op getest worden via de Combibreed test, buiten dat de test niet goedkoop is, zeggen de uitslagen van deze test voor nu nog te weinig.
Er dienen zo veel mogelijk honden getest te worden om een goed beeld te krijgen van de diversiteit binnen ons ras, tevens zijn een groot aantal uitslagen nodig om een goede combinatie van fokdieren te kunnen maken.
Sinds 2021 wordt naast STR DNA ook SNP DNA afgenomen bij alle geboren pups (met FCI stamboom) in Nederland. Deze gegevens zijn bekend bij de Raad van Beheer. Waar STR DNA vooral gebruikt wordt om de verwantschap te controleren, kan er met het SNP DNA ook meer duidelijk worden over de COI en heterozygositeit van een hond.
“Waarom opnieuw testen als deze informatie eigenlijk al bekend is, maar alleen omgezet moet worden?”
Al onze aangesloten fokkers zullen dit jaar nog inzicht krijgen in de diversiteit van +1000 Nederlands gefokte Cane Corso’s. Deze informatie is zeer waardevol bij het maken van de juiste combinaties.
Ben je voor een gezondere Cane Corso en wil je ook een bijdrage doen?
Rekeningnummer: NL35 RABO 0143 299 271 t.n.v. Cane Corso Club Nederland
Voor betaling vanuit het buitenland: BIC / SWIFT = RABONL2U
Onder vermelding van: Bijdrage gezondheidsonderzoek genetische diversiteit
Alvast bedankt!