Hoe kunt u voorkomen dat u, met uw hond, anderen tot overlast bent?

De basis van de opvoeding van een pup ligt bij de fokker. Zodra de pup bij de nieuwe eigenaar komt ligt de opvoeding van de pup in handen van het nieuwe baasje.
Het belang van een goede opvoeding zit hem in het feit dat u, als baas, de hond onder controle hebt, zodat zowel de hond als zijn omgeving veilig zijn.

Waarschijnlijk herkent u allemaal deze situatie: u wandelt in de bossen, uw hond loopt los en vermaakt zich uitstekend. Dan ontdekt u een andere wandelaar, ook met een hond. U roept uw hond en lijnt hem aan.
De andere wandelaar laat zijn hond los lopen en de hond komt uw kant op. Uw hond wordt heel alert.
U roept naar de andere wandelaar: “Lijn je hond eens aan!” en de ander roept:” Hij doet niks hoor!”.
Het zweet breekt u uit, want uw hond is aangelijnd en wordt onrustig, voelt zich bedreigd.

Als uw hond uitvalt en de andere hond te grazen neemt, dan is uw hond de schuldige. Zie je wel: gevaarlijke hond! Terwijl de fout toch echt bij de andere eigenaar ligt.

 

Aanlijnplicht

Op veel plekken in Nederland is er een aanlijnplicht. De hond mag alleen loslopen op aangewezen gebieden die aangeduid worden met een bordje: “Losloopgebied”.
De aanlijnplicht is niet landelijk geregeld. De gemeentes regelen dat zelf.

 

Waarom moet ik mijn hond aanlijnen?

  • De hond kan niet zomaar de straat oplopen
  • Het voorkomt dat de hond naar andere mensen stuift (en ze daarmee de stuipen op het lijf jaagt)
  • Er is minder kans dat uw hond in gevecht raakt met een andere hond.

 

Niemand kan vanuit de verte beoordelen of uw hond onder appèl staat. De controle daarop is erg moeilijk. Dat betekent dat elke hond aangelijnd moet worden, ook al luistert hij nog zo goed.

Gebruik van een slipketting wordt door de Raad van Beheer afgeraden.
“Let op: het gebruik van een slipketting, prikband, teltac (electroschokband) of andere correctiebanden is volkomen achterhaald! Al helemaal als halsband voor dagelijkse wandelingen, maar zeker ook als hulpmiddel bij de training.
Een slipketting beschadigt de halswervels en de nekspieren van de hond en veroorzaakt onnodig hondenleed. Bovendien werkt hij in de opvoeding averechts. Het heeft geen enkele zin om de (jonge) hond angst voor de slipketting (en daarmee voor jezelf) aan te leren. Wij adviseren altijd te kiezen voor een hondenschool waar er met positieve beloning getraind wordt.”

Mocht u opvoedings-/ gedragsproblemen hebben met uw hond dan kunt u, als het goed is, altijd met uw vragen bij uw fokker terecht. Mocht dat niet zo zijn, dat kunt u uw vragen neerleggen bij een van onze gecertificeerde leden, t.w. Jan Truijen Hij zal, samen met u, naar een oplossing zoeken en, als dat nodig is, u verwijzen naar eventuele andere deskundigen.