Spring naar inhoud

Cane Corso Wintertips

Honden in de winter.

De winter is weer in aantocht met alle weersomstandigheden die daarbij komen kijken.
Vooral de sneeuw vinden de honden geweldig. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

  • Pekel aan de voeten van de hond.De hond kan last krijgen van de pekel, wanneer zich een soort van ijsballetjes tussen de voetzolen van uw hond komen , die bestaan uit sneeuw en pekel .Mocht dat zo zijn of uit voorzorg, kunt u de voetzolen insmeren met vaseline voordat u naar buiten gaat. Doe dit vooral bij sneeuw. Bij te veel smeren kunnen de voetzolen te zacht worden. Bij thuiskomst kunt u de voeten afspoelen met wat lauw water.

 

  • Zoutvergiftiging: deze vergiftiging kunnen ze oplopen door te veel sneeuw of ijs te eten dat bestrooit is met zout. Nu moeten ze in verhouding erg veel eten willen ze daar echt last van krijgen, maar mocht de hond nu abnormaal sneeuw of ijs willen eten, dan zou u dat beter kunnen verbieden.

 

  • Laat uw hond niet op ijs lopen. Zoals u wel weet is ijs erg glad. Door die gladheid kan de hond zich op een vervelende manier verwonden. Denk aan bijvoorbeeld het scheuren van kniebanden of het beschadigen van de heup. Daarnaast lopen ze natuurlijk ook het risico dat ze door het ijs kunnen zakken

 

  • Zorg voor goede verlichting voor uw zelf en uw hond. Het wordt steeds minder lang licht . U bent slechter zichtbaar zonder reflecterende kleding of lampje, voor het overige verkeer. Er zijn voor zowel u als voor uw hond verschillende hulpmiddelen op de markt. Denkt u hier bijvoorbeeld aan een reflecterend jasje of een halsband met een lichtje.

 

  • Zorg dat uw hond niet te veel afkoelt. Te lang stilstaan in de sneeuw moet je voorkomen. Wanneer de hond flinke beweging heeft gehad , kan de hond te snel afkoelen. Zorg ervoor dat ze lekker in beweging blijven.

 

  • Sneeuw eten: Iedere hond neemt wel eens een hapje van de sneeuw. De 1 vind er niets aan en de ander is dol op “sneeuwschuiven”met hun bek. Er is een kans dat de hond hierop reageert , door diarree en spugen. Mocht dit te lang aanhouden dan kunt u de dierenarts hiervoor raadplegen, maar vaak gaat het na een dag al weer beter.

Wanneer weet je nu of de hond het te koud heeft?

De hond rilt abnormaal.
Je krijgt maar moeilijk contact met de hond.
De hond heeft problemen met ademhalen.
De hond heeft een zwakke hartslag.

Wanneer heeft uw hond bevriezingsverschijnselen?

De huid van de hond is zwak en blauw en in een later stadium rood en gezwollen
De hond heeft pijn aan staart oren of poten.