Spring naar inhoud

Op zoek naar een Cane Corsopup?

Op zoek naar een Cane Corsopup?

Voordat u een Cane Corsopup aanschaft is het belangrijk dat u zich goed laat informeren over de karaktereigenschappen van dit ras. Past deze hond wel bij u? Past de hond in uw gezins-, woon- of werksituatie en past hij daar ook nog in over 5 of 10 jaar? Heeft u wel genoeg tijd om de pup te socialiseren? Denkt u ook even na over de dierenartskosten en de kosten van het voer en alle dierbenodigdheden! Zijn uw medebewoners het eens met de aanschaf van aan Cane Corsopup? Bedenk wel: een hond hebt u niet voor even, maar voor zijn hele leven! Een Cane Corso kopen is niet iets wat u in een opwelling doet. Het mag nooit een impulsieve aankoop zijn!

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een Cane Corsopup?

Een Cane Corso is geen klein schoothondje. Als de honden volwassen zijn hebben ze een gewicht bereikt van tussen de 45 en 60 kilo. De schofthoogte is tussen de 60 en 68 cm, de reu wordt iets zwaarder en hoger dan de teef.

Het zijn fysiek sterke honden. De Cane Corso heeft over het algemeen een stabiel en betrouwbaar karakter, hij is waakzaam, intelligent en vertoont sociaal gedrag naar mensen.

De volledige rasomschrijving vindt u hier: rasomschrijving

Hulp bij de opvoeding.

Socialisatie

De basis voor een goede opvoeding is socialisatie, het aanleren van sociale vaardigheden. Je hond moet dit al op jonge leeftijd leren. Tot zo’n acht weken moet een pup bij zijn moeder en nestgenoten blijven. In deze tijd leert je pup voornamelijk hoe hij zich als hond moet gedragen. Daarna kan hij naar zijn nieuwe gezin en leert hij ook hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en eventueel andere huisdieren.

Stel je pup tijdens deze periode bloot aan gewone dagelijkse gebeurtenissen zoals autorijden, stofzuigen, geluiden die horen bij zijn nieuwe omgeving. U kunt uw pup een keertje meenemen naar een winkelcentrum of naar een markt. Doe dit wel met beleid: teveel of verkeerde prikkels of een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van zijn hondenleven blijvend beïnvloeden.

De socialisatieperiode duurt tot je hond ongeveer 4 maanden is.

Puppycursus

Het is uitermate belangrijk om met uw pup een puppycursus te volgen. Tijdens zo’n cursus leer je in groepsverband het gedrag van je pup te corrigeren. Bovendien komt uw pup op deze manier in contact met andere pups, vaak van andere rassen. Voor een puppycursus kunt u terecht bij een kynologenclub.

Het kan gebeuren dat een kynologenclub bepaalde rassen (soms ook de Cane Corso) niet toelaat op de cursus. Zoek dan een andere club. Het is beter dat instructeurs gewoon toegeven, dat ze niet voldoende bekend zijn met een bepaald ras, als dat ze maar wat aanmodderen.

De CCCN raad hondenbezitters aan om ook de nodige vervolgcursussen te volgen, minstens tot voorbij de pubertijd. Voor een puppycursus kunt u terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclubs

kynologenclubs.

Straffen, negeren of belonen?

Straffen heeft bij een pup geen enkele zin. Straffen maakt je pup onzeker en bang en bevestigt het ongewenste gedrag. Bij het opvoeden van je pup is het belangrijk dat je goed gedrag beloont en dat je ongewenst gedrag negeert of ombuigt. Wees consequent in het negeren of ombuigen, anders wordt de pup onzeker. Geef je een commando, zorg er dan voor dat de hond deze altijd opvolgt. Zo bevestig je je autoriteit als baas.

Alle energie, die je in deze periode in je pup steekt, krijg je later dubbel en dwars terug

Leren alleen te zijn

Hoe lief je Cane Corso ook is, je Cane Corso moet leren dat er niet altijd iemand thuis is om hem gezelschap te houden. Begin daarmee op tijd. Laat een pup de eerste weken rustig aan zijn nieuwe thuis wennen. Begin  daarna met een korte periode waarin je de pup alleen laat, bijvoorbeeld een minuut. Bouw de tijd dan langzaam op. Gaat het mis, begin dan opnieuw. Sommige pups vinden het moeilijk om alleen te zijn; probeer het alleen zijn dan ook niet te overhaasten.

Een veilige, eigen plek.

Zorg, dat uw pup een eigen, veilige plek heeft. Veel honden vinden een bench een prettige, veilige plek om in te verblijven. In bepaalde situaties kan de bench een uitkomst zijn, bijvoorbeeld in de periode dat de pup zijn tandjes probeert te zetten in meubels, bedrading of plinten. In de bench kun je je hond veilig vervoeren en bij uitstapjes (shows bijvoorbeeld) kan hij er in rusten.

Behalve een bench heeft je hond ook een eigen mand, kussen of kleed nodig. Pups wennen snel aan een aangewezen ligplaats. De ligplaats moet in ieder geval rustig en ruim zijn. De hond kan schuimrubber en rieten manden kapot bijten, kies daarom voor hardnekkige slopers liever een kunststof mand. Zorg ervoor dat kinderen de hond niet storen als hij in zijn mand ligt.

Vermijd overlast voor anderen

Iedere hondeneigenaar moet proberen om overlast te voorkomen. Soms gaat er wel eens iets fout, daarom is het aan te bevelen om de polis van je WA verzekering na te kijken of huisdieren zijn meeverzekerd. Veroorzaakt jouw hond schade bij een derde, dan vergoedt de verzekering al dan niet deze schade. Kijk wel goed welke calamiteiten onder welke omstandigheden zijn verzekerd en of dit geldt voor één hond of ook voor meerdere.

Wat nu?

Een puppy aanschaffen doe je niet elke dag. Investeer voldoende tijd om meerdere fokkers te bezoeken. Aangesloten fokkers KNOP

Pupinformatie is geen garantieverklaring van de CCCN. De pupinformatie kan worden gegeven door fokkers, die aangesloten zijn bij onze vereniging en die voldoen aan de eisen van het fokreglement.

De pupinformatie is een dienstverlening van de vereniging aan de fokkers en aan diegenen die op zoek zijn naar een Cane Corso. Pupinformatie wordt alleen verstrekt over nesten die gefokt zijn volgens de regels van het fokreglement van de Cane Corso Club Nederland.

Wij willen u ook wijzen op de wettelijke chip en registratie verplichting:

  • Alle honden moeten op de leeftijd van uiterlijk 7 weken, of bij invoer na die tijd in Nederland, gechipt en geregistreerd zijn, ongeacht of zij een stamboom hebben of niet.
  • De fokker moet als eerste de registratie verrichten. Controleer of dit gebeurd is voordat u een hond mee naar huis neemt.
  • U heeft als koper de verplichting de registratie over te schrijven op uw naam

DISCLAIMER

De Cane Corso Club Nederland (CCCN) bemiddelt tussen fokkers en leden dan wel niet-leden voor wat betreft ras- en pup informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de informatie is de CCCN afhankelijk van de betrokkenen. Het gebruik maken van de door CCCN verstrekte informatie geschiedt op vrijwillige basis. Aangeboden pups zijn in principe gefokt volgens de eisen die het fokbeleid van  CCCN aan de fokkers van CCCN stelt, toch is dit geen garantie op het achterwege blijven van een mogelijk optreden van (erfelijke) gebreken dan wel andere aandoeningen bij de pups. CCCN is op geen enkele wijze aansprakelijk voor geleden schade in materiële of niet-materiële zin ten gevolge van de door CCCN aangeboden informatie op de website, in het clubblad of op welke manier dan ook.