Spring naar inhoud

Gezondheidsuitslagen RvB

HD uitslagen Cane Corso's

Hieronder vind u de officiële HD (heupdysplasie) uitslagen van gezondheidsonderzoeken (middels röntgenonderzoek) afgenomen bij in Nederland geregistreerde Cane Corso's.  De beoordelingen als vermeld bij de raad van beheer op kynologisch gebied zijn een maatstaf voor de aanwezigheid van een (of meer) erfelijke gebrek(en) in de heupgewrichten maar geven geen verdere indicatie over de algehele gezondheids toestand van de hond. HD A is de beste score en de oplopende scores (B-C-D-E) geven en steeds minder wordend beeld van de geröntgende heupen.

Middels het verplichten van deze HD röntgen voor ouderdieren trachten wij en de raad van beheer de Nederlandse populatie Cane Corso's zo ver mogelijk vrij te houden van de (erfelijke) aanleg voor HD. Door publicatie van deze gegevens kunnen geven we pupkopers inzicht in de risico's op erfelijke afwijkingen bij aanschaf van een pup.

Uiteraard is de aanleg voor het ontwikkelen van HD van beide ouderdieren van belang. Hierbij geldt: HD-A x HD-A geeft een zeer geringe kans op pups met erfelijke afwijkingen aan de heupen, HD-E x HD-E geeft een zeer grote kans op pups met erfelijke afwijkingen aan de heupen.
Het is daarom ook zeer de vraag of honden met een HD-D of HD-E uitslag ingezet moeten worden voor de fok. Binnen ons fokreglement geldt dat met honden met HD-E niet mag worden gefokt en dat met HD-D honden alleen in combinatie met HD-A of HD-B mag worden gefokt.

gezondheidsuitslagen HD 2012-2013

gezondheidsuitslagen HD -01-01 t/m 31-03 2014

gezondheidsuitslagen HD -01-07 t/m 30-09 2014

gezondheidsuitslagen HD-ED 01-10 t/m 31-12 2014

ED UITSLAGEN CANE CORSO'S

ED (elleboogdysplasie) bij honden is een erfelijke afwijking. Elleboogdysplasie-onderzoek richt zich op 4 verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht, die echter alle op den duur tot deformatie van het gewricht en kreupelheid kunnen leiden.
Bij de Cane Corso is onderzoeken naar de aanwezigheid van deze aandoening(en) niet verplicht. Toch is de populatie echter niet geheel vrij van ED. Het maken van röntgenfoto's van de ellebooggewrichten van ouderdieren is daarom aan te raden.  De beoordelingen zijn als volgt:

(volgorde is van optimaal naar ernstige afwijking)

  • Vrij
  • Grensgeval
  • Graad 1
  • Graad 2
  • Graad 3

Vrij en/of grensgeval leveren over het algemeen voor de fokkerij geen bezwaren op, vergelijkbaar met een HD uitslag A of B.

CONTROLEREN VAN GEZONDHEIDS- EN AFSTAMMINGSGEGEVENS

Via de website van de raad van beheer is het mogelijk om afstammingsgegevens van ouderdieren op te vragen. Alle in Nederland geboren honden met stamboom zijn terug te vinden. Indien er gezondheidsuitslagen bekend zijn staan deze vermeld. U kunt zoeken op NHSB (stamboek) nummer, chipnummer of naam van de hond.
http://www.raadvanbeheer.nl/fokkerij-gezondheid-gedrag-en-welzijn/gezondheidsonderzoekenonline/

Er is tevens een internationale Cane Corso Database. Hier kunt u afstammingsgegevens opvragen. Indien er gezondheidsuitslagen bekend zijn staan deze vermeld. U kunt vaak meerdere generaties terug zoeken dus ook de gezondheidsuitslagen van de voorouders zijn in veel gevallen terug te vinden. Daarnaast is het binnen deze database ook mogelijk te achterhalen hoe hoog het inteelt % van een gefokte hond is (hoe lager hoe beter) of welk % inteelt een geplande combinatie van reu en teef zal gaan geven. U kunt zoeken op Naam, geboortedatum of stamboomnummer. Helaas zijn in de database niet alle honden opgenomen. Aanlevering van gegevens geschiedt op vrijwillige basis.
http://www.canecorsopedigree.com/modules/animal/