Waarom een stamboom hond?

Lees hier alles over waarom je het beste een Cane Corso met stamboom kan kopen.

Alles wat je moet weten

Als u denkt aan de aanschaf van een nieuwe hond hebt u 2 keuzes: een hond mét stamboom of een stamboomloze hond. Als het goed is heeft u zich van tevoren verdiept in de vraag: welk type hond past het best bij mij, mijn leefsituatie, mijn gezinssamenstelling, leefomstandigheden en passies?

Elk hondenras heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten. Honden zijn er in allerlei smaken: groot/ klein, lang-/ kortharig, eigenwijs/ volgzaam, je hebt jagers, bewakers, leiders ,volgers, speurders, dol op kinderen, volwassenen, andere dieren en ga zo maar door.

Als u eenmaal hebt beslist wat voor soort hond het moet worden komt u waarschijnlijk uit bij een ras dat grotendeels voldoet aan uw wensen. Hondenrassen zijn vaak gefokt en geselecteerd op bepaalde eigenschappen. En dan rijst de vraag: rashond of look-alike/ bastaard.

Cane Corso Club Nederland - waarom een stamboom - foto cane corso

Stamboomhonden hebben een aantal voordelen:

  • Omdat hondenrassen gefokt zijn op bepaalde eigenschappen weet u wat u ongeveer van zo’n rashond kunt verwachten, zowel op het gebied van uiterlijk als op het gebied van karakter en gezondheid. Zo zorgt u voor een mooie match tussen u en uw rashond.
  • Bij het zoeken naar een geschikte reu om de teef te dekken houden fokkers rekening met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren.
  • De rasvereniging heeft ten aanzien van het fokken een fokreglement opgesteld, waarin onder anderen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht zijn. In dat fokreglement staat ook beschreven aan welke regels de fokker zich moet houden om het welzijn van de moederhond te beschermen, bijvoorbeeld de leeftijd van de moederhond en het aantal nesten dat de teef mag krijgen.
  • Inteelt word gezien als veroorzaker van veel aandoeningen en daarom zijn er regels om inteelt te beperken. Bij een stamboomhond is de afkomst, en dus de verwantschap, te controleren .
  • In het nest wordt bij de pups een DNA-test afgenomen, bij de ouders is deze test al eerder gedaan. Dankzij een chipcontrole en een vergelijking van het DNA is dus vast te stellen wie de ouders zijn.
  • Veel stamboomfokkers willen dat hun pups opgroeien in een huiselijke omgeving om op deze manier de pups kennis te laten maken en indrukken op te laten doen, die nodig zijn, om op te kunnen groeien tot een sociale hond.
  • Door voor een stamboomhond te kiezen, kunt u meedoen aan sporten, officiële wedstrijden, trainingen en shows. Het is leuk om met uw stamboomhond lid te worden van een rasvereniging of van een kynologenclub. Zo ontmoet U andere hondenliefhebbers die dezelfde liefde voor hun hond voelen. Overigens zijn mensen zonder stamboomhond vanzelfsprekend ook welkom bij de rasvereniging.
  • Een goede fokker geeft graag advies en staat klaar om vragen te beantwoorden. Meestal kunt u een hondenleven lang een beroep doen op zijn kennis en ervaring.

Een goede fokker stelt zelf ook vragen! Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn hond bij het juiste baasje terecht komt.

  • Stamboompups zijn meestal niet direct af te halen. Vaak is er een wachtlijst. Het is goed om bij verschillende fokkers te gaan kijken om tot een goed afgewogen beslissing te kunnen komen. Het voordeel van een wachttijd is dat u geen overhaaste beslissing neemt. Een bijkomend voordeel is dat het wachten op uw nieuwe huisgenoot leuk en spannend is en dat u de tijd hebt om een goede voorbereiding te treffen, bijvoorbeeld om tijd in te plannen om uw hond te socialiseren en een goede hondenschool te zoeken.

Stuur een e-mail

info@canecorsoclub.nl